Leder

Gledessprederen Glaukomflecken

Kjell-Arne Helgebostad

Bakgrunnsillustrasjon: Colourbox

Avgangsseremonien for medisinstudentene ved Yale University er en høytidelig affære. Det var mange som ble litt overrasket da det prestisjefylte oppdraget med å holde tale til studentene i år gikk til en øyelege fra Oregon. Will Flanary har selv vært pasient, og etter dette har han engasjert seg, både i likemannsarbeid blant unge kreftoverlevere og kursing i hjerte- og lungeredning. Først og fremst er han imidlertid kjent for satirevideoer han publiserer på internett under artistnavnet Dr Glaukomflecken. I videoenes fiktive helseunivers får klisjeene og karikaturene virkelig blomstre fritt, og det bugner av velformulerte vitser. Flanary spøker med medisinens irrganger og absurditeter, men også med alvorlige tema som legemiddelpriser, antibiotikaresistens og utbrenthet (1).

Videoene har blitt enormt populære, også utenfor helsetjenesten. I et intervju sier Flanary at de eneste som har vært kritiske, er allmennleger som mener karikaturen kan svekke rekrutteringen (2). Family Medicine er en godmodig type med flekkete briller på snei som gråter litt hver morgen, sitter oppe med papirarbeid hver natt og må overtales til å ta betalt i ekte penger. I sommer dukket Flanarys versjon av Distrikstlegen opp, i grønn fleecejakke. «Hva vil du gjøre mens du er her?» spør han medisinstudenten. «Ta imot en baby? Fikse et brukket bein? Legge inn sentralvenekateter? Psykisk helsehjelp?» Distriktslegen har minst tre pasienter som venter, og han fungerer selvsagt også som stedets postmann og ordfører.

Alle som er opptatt av fastlegeordningen er svært spente på høstens statsbudsjett og regjeringens nyoppnevnte ekspertutvalg. Mens vi venter, får vi huske på Per Fugellis råd om å lytte til Camille Paglia: «Vi må godta vår smerte, forandre på det vi kan og le av resten» (3). Dr Glaukomflecken kan være et fint sted å starte.

Referanser

  1. Paul E. Sax, In Praise of Dr. Glaucomflecken, NEJM Journal Watch, 2022.

  2. TikTok doc makes physicians laugh at themselves, (Online). Available: https://www.washingtonpost.com/health/2022/07/11/dr-glaucomflecken-will-flanary/

  3. P. Fugelli, Journalen, Universitetsforlaget, 2013.