Jubileumstilbakeblikk

Livet mitt med Utposten

Mitt legeliv har vært gjennomført uplanlagt og har vært preget av uventede tilfeldigheter.

Det var stor stas da Petter Brelin og Anders Svensson (bildet t.v.) intervjuet daværende helseminister Sylvi Brustad i 2006.

Petter Brelin

Fastlege, Halden

petter.brelin@gmail.com

Noe har jeg planlagt.

Det har sjelden gått bra.

Som ung lege ville jeg bli pediater.

Eller kardiolog.

Slik ble det ikke.

Jeg ble fastlege på et sted jeg aldri hadde hørt om.

Planen var at jeg skulle arbeide sammen med to erfarne kolleger i Aremark kommune utenfor Halden. De skulle hjelpe og veilede meg i mine første år i yrket.

Slik gikk det ikke.

De sluttet et par uker før jeg kom.

Begge to.

Jeg var helt fersk og helt alene. Ingen enkel situasjon. Jeg gjorde den ikke bedre heller. Jeg fikk det for meg at 1500 menneskers liv og helse var helt avhengig av meg. Et relativt velutviklet imposter syndrom brøt ut i full blomst (1).

Jeg måtte gjøre noe.

Jeg gikk kurs og jeg søkte inn i faglige fellesskap. Jeg deltok alle steder der jeg traff kolleger. Om det var legeforeningen, legemiddelindustriens sammenkomster, veiledningsgruppe eller andre fora – jeg var der.

Endelig en plan som virket.

Jeg ble tryggere.

Etter hvert gikk jeg på jobben med glede og normal puls.

Samvær med flinke kolleger forble viktig, det skaper både trygghet og en følelse av mestring. Samvær med kolleger gir også muligheter for faglig og personlig utvikling.

Det gikk noen år.

Jeg var ute av den første fasen og syntes at det meste fungerte ganske greit, men jeg var fortsatt alene på kontoret og grep fortsatt alle muligheter for samvær med kolleger med stor begeistring. En kveld ringte Anders Svensson – en kar jeg hadde møtt på veilederkurs. Anders var en spennende fyr. Han sjonglerte kommunale og kliniske oppgaver i Vesterålen med stor kompetanse og smittende entusiasme. Han satt i redaksjonen i Utposten og lurte på om jeg kunne tenke meg å bli medredaktør.

Jeg tror ikke jeg tenkte så mye over oppgaven.

Jeg hadde ingen erfaring som skribent.

Jeg takket ja.

Det var fristende å bli en del av et dyktig fellesskap som arbeidet med å beskrive, organiseringen og utviklingen av faget.

Jeg ble ikke skuffet.

Utposten var fra første stund mye arbeid, men enda mer glede.

Redaksjonen var et mylder av ideer og møtene var morsomme arbeidsøkter som ble trygt og myndig ledet av Jannike Reymert. Arbeidet ga utsyn og innsikt. Vi arbeidet med kolleger over hele landet. Vi snakket om – og skrev om – forskning, utvikling og organisering. Vi møtte dedikerte og engasjerte kolleger som kjempet for svake pasienter, for lokalsamfunnet sitt og for vårt felles fag.

Arbeidet var veldig inspirerende. Det ga noen muligheter som en vanlig fastlege i utgangspunktet ikke hadde, som å intervjue helseministeren, et oppdrag jeg fikk sammen med Anders. To rufsete praktikere møtte makten. Dette ble mitt første møte med statlig helseforvaltning. Fastlegene følte nok ikke at det var en intuitiv forståelse for allmennlegens hverdag på toppen av makthierarkiet, men for oss var det stas å bringe våre saker frem for ministeren og skrive om møtet i Utposten.

Petter Brelin intervjuet Sidiq Faizi, som nå er hans nærmeste kollega, i Utposten 5/2006. I denne jubileumsutgaven av Utposten trekker han paralleller med dagens situasjon i Ukraina.

På begynnelsen av årtusenet kom det en ung lege fra Afghanistan til Halden. Siddiq Faizi er en kollega med en sterk historie. En historie som dessverre er veldig aktuell den dag i dag. Landet hans ble plutselig overfalt av brutale russiske militære styrker. Han måtte flykte.

Flukten var dramatisk og farlig.

Han klarte seg heldigvis og havnet i vår fredelige lille by. Han hadde med seg familien sin og de er her enda. Den historien har endt godt. Sønnen – Atal – som var liten gutt når de kom til Norge, er nå min nærmeste kollega.

Jeg ble så opptatt av historien hans at jeg ville dele den med andre. Jeg skrev om ham i Utposten. Jeg kikket på det intervjuet etter at russiske militære angrep Ukraina. Det er en trist aktualitet over denne gamle historien.

Utposten er alltid aktuell.

Referanse

  1. https://no.wikipedia.org/wiki/Bedragersyndromet