Legen leser

Marit Hermansen

Avtroppende president i Legeforeningen

Foto: Legeforeningen

Jeg prøver å få lest ferdig Hestekrefter, debutromanen til Lars Mytting. For meg er lesing nært forbundet med ferie, og nå går jeg jo inn i en lang og rolig periode, forhåpentligvis med en følelse av ferie. Tilværelsen som president er fantastisk, men altoppslukende. Derfor har denne lille perlen av en bok blitt en veldig oppstykket leseopplevelse. Den ble påbegynt i sommer, så kom en hektisk august og fylte tiden. Men nå skal jeg lese den ferdig.

Jeg oppdaget lydbok for noen år siden. Det passer veldig godt til en litt rastløs dame. Da kan du male hus og høre på lydbok samtidig. I sommer hørte jeg gjennom biografien til Michelle Obama, og nå har jeg startet på den andre boka i Napoli-kvartetten til Ferrante. Den er veldig fint lest inn og god å høre på.

Hvorfor leser du disse bøkene?

Jeg har lest flere bøker av Mytting – også den om ved! I tillegg til å skrive godt, er det noe ved beskrivelsen av Gudbrandsdalen i nåtidsromanene som gir en gjenklang i meg. Jeg liker godt blandingen av fiksjon og historie i Hekneveven. Derfor har jeg også lest mange av Ken Follets romaner.

Biografier er også god lesning. Det er en fin måte å lære historie på, men også fint for å forstå historien. Det er likevel en tyngre sjanger, og derfor noe jeg velger innimellom.

Hvor leser du?

I og med at lesing er knyttet til ferie, blir det i bilen, på toget, i sofaen – men sjelden i senga. Der sovner jeg. Jeg er heldig og blir ikke bilsyk – det har gitt en pendler som meg mye ekstra tid.

Hvilke bøker vil du helst lese?

Fordi hverdagen er så full av sakprosa, har jeg størst glede av romaner. Leseglede er for meg å forsvinne inn i et annet univers – litt den samme opplevelsen som å gå på kino.

Det er tilfeldig hvilke bøker jeg velger. Jeg er glad i å få bøker i gave – det er jo en anbefaling fra noen som kjenner meg. Jeg liker også å gå i bokhandler – bla, lese litt bak og kjøpe inn til bunken med «skal lese». Den bunken skal jeg begynne på nå.

Har du en anbefaling til Utpostens lesere?

I sommer leste jeg En dåre fri av Beate Grimsrud. Den har stått i hylla mi lenge, men hennes død aktualiserte lesingen. Og hvilken leseropplevelse det ble. For en lege er det også litt fag – hun beskriver galskap og kreativitet i ekte mennesker, og hvordan helsetjenesten både lykkes og ikke lykkes. Men først og fremst er det en forrykende roman.

I tillegg vil jeg generelt anbefale lydbøker for travle mennesker. Selv om det går saktere å høre enn å lese selv, kan du høre mens du gjør andre ting. Min første lydbok var Tante Ulrikkes vei av Zeshan Shakar – og da gir lydboken en ekstra opplevelse, fordi du får med sosiolekten.

Nå håper jeg at bunken med «skal lese» minker i månedene som kommer, og at jeg både skal få lest og lyttet.

Men jeg skal i tillegg øve på å gjøre bare én ting – det er fint å bare la tankene fly også.