Legen leser

Therese Renaa

Hva leser du nå, Therese Renaa, kommuneoverlege i Sel?

For tiden leser jeg Klara og solen av Kazuo Ishuguro, Jeg foreslår at vi våkner av Beate Grimsrud, The mirror and the light av Hilary Mantel og Presentere og publisere av Magne Nylenna.

Hvorfor leser du akkurat disse bøkene?

Jeg har likt tidligere bøker av både Grimsrud, Ishiguro og Mantel, og det er som sukkertøy når de utgir nye bøker. Grimsrud sin siste bok er veldig god, veldig modig, veldig trist. Ishiguoro sin roman vakker og vemodig og litt ekkel. Den siste boka i trilogien om Thomas Cromwell er også god, men ikke så lettlest som de forrige to. Nylenna sin bok er nyttig og interessant for et ferskt redaksjonsmedlem i Utposten.

Hvor leser du?

På reise, mens jeg venter, før jeg står opp, før jeg sovner – og akkurat nå lengter jeg aller mest etter å lese i skyggen av et fint tre på en strand. Helst i Hellas.

Hvilke bøker liker du å lese?

Den beste leseopplevelsen er når jeg kan forsvinne inn i en tykk roman. Jeg leser det meste, science fiction og fantasy, romantikk og røverromaner, sakprosa og frøkataloger. Minst krim – jeg bekymres av forfattere som fantaserer frem groteske og grusomme handlinger for underholdning. Det kan ikke være sunt.

Mer intellektuelle venner har latt seg opprøre over at Augustins Bekjennelser står rygg mot rygg med Wodehouse i bokhyllen min. Manglende organisering etter alfabet og tema kan forskrekke en sart bibliotekar, men både filosofi og fjas må få plass i livet – og bokhyllen. Jeg har selv tvilt på om jeg kan være venn med noen som synes at Alkymisten er verdens beste bok, men det kan jeg. Vi kan bare ikke diskutere litteratur. Eller egentlig ikke noe annet heller.

I ungdommen slukte jeg klassikerne fra europeisk og amerikansk litteratur. Jeg har tenkt at jeg møtte noen bøker for tidlig i livet. For eksempel opplevde jeg Emma i Flauberts Madame Bovary som utrolig irriterende, og led meg gjennom romanen. Kanskje har jeg med årene fått mer forståelse for lengselen etter romantikk i ekteskapet med en sliten landsbylege? Andre bøker har tapt seg. I tyveårene ble jeg nesten hypnotisert av Naipauls The Enigma of Arrival. Ved et nytt møte fant jeg boka langtekkelig og selvopptatt – en aldrende manns forsøk på å finne fotfestet etter et møte med alvorlig sykdom.

Jeg leser gjerne bøker om igjen. Noen bøker har jeg lest så mange ganger at de er gode venner. Jane Austens bøker er et godt sted å være, Patrick O’´Brians romaner om Aubrey og Maturin alltid underholdende. PO Enquist, Gøran Tunstrøm, Isabel Allende, Margaret Atwood er også blant favorittene. De beste bøkene er de som viser deg noe nytt ved hvert møte. Egne følelser og opplevelser farger møtet med boka. Jeg fikk en gang råd om å skrive lesedagbok. Et godt råd, selv om jeg ikke har giddet.

Har du en bokanbefaling til Utpostens lesere?

Jeg har en anbefaling om hvordan få gode anbefalinger! Min fabelaktige venninne Siss Vik er litteraturviter og jobber i NRK. Alle bokormer bør abonnere på hennes nyhetsbrev for å få tips om spennende leseopplevelser.

Dette er tre av titlene Therese leser for tiden.