Koronasituasjonen
Koronautbrudd:

Hvordan hindre bedrifter fra å stenge?

Høsten 2020 erfarte vi at det er mulig å holde aktiviteten i gang i et firma, selv om flere ansatte blir smittet av covid-19.

Alle foto: Alice Bratshaug, Bergens Tidende

Grethe Fosse

Bedriftslege i ARSANA, spes. samfunnsmedisin, autorisert offshore-lege, sjømannslege

Kristjan Einarsson

HMS-Leder / HSE-Manager, Marti tunnel

Med hurtigtester og bred kartlegging kan smittede oppdages raskt og settes i karantene bare 15 minutter etter at testen er tatt. Slik begrenses utbruddet, og de smittede kan være i full jobb igjen etter bare to uker. Gevinsten er færre smittede og syke, og god oversikt over utbruddet.

Bedriften Marti tunnel borer hullet som Bybanen skal gå gjennom fjellet Løvstakken. De fleste arbeiderne er utenlandske, og arbeider turnus her i Bergen. Bedriften hadde et koronautbrudd i november 2020. Denne teksten er kortversjonen av loggen vi skrev.

Utbruddets start

Søndag 1. november blir en ansatt informert av venn, som han hadde vært sammen med på fotballtrening 23. oktober, om at vennen har testet positivt. Bedriften ber den ansatte om å teste seg umiddelbart.

Mandag 2. november tar bedriften kontakt med bedriftshelsetjenesten, og sammen vurderer vi at det er best å teste alle nærkontaktene til den ansatte. Dette var før vi visste resultatet av testen. Bedriften vil ikke ta sjansen på unødvendig smittespredning i ventetiden.

Tirsdag 3. november blir ti kontoransatte testet med hurtigtest. Vi finner to positive til, som vi tar prøver av og sender til PCR-analyse ved Haukeland sykehuslaboratorium. Hurtigtestene gjør at vi umiddelbart kunne isolere de positive og sette nærkontaktene deres i karantene. Senere på dagen får vi beskjed fra laboratoriet at også deres test viser at den første ansatte, han fra fotballtreningen, er positiv. Smittevernkontoret informeres straks. Sammen med bedriften legger vi en plan for å teste alle aktuelle ansatte i bedriften. Vi informerer kommunen også om dette.

Onsdag 4. november tester vi alle de 80 ansatte på anlegget med hurtigtester. Vi finner åtte positive, som vi også tar prøver av til innsending Haukeland sykehuslaboratorium. De ansatte med positiv hurtigtest settes i isolasjon. I tillegg setter vi sju personer i smittekarantene denne dagen. De flyttes umiddelbart til isolasjonsleiligheter, tre personer i hver. Samtidig oppretter vi karanteneleiligheter. Smittevernkontoret i kommunen informeres om resultatene straks.

Uke to

Mandag 9. og tirsdag 10. november, tester vi alle de 80 ansatte med hurtigtest. Seks personer tester da positivt og blir satt i isolasjon. Nye seks personer blir satt i smittekarantene. Smittevernkontoret informeres.

Onsdag 11. november får vi testet de siste tre ansatte. En av disse er positiv og to er negative. Den positive blir satt i isolasjon og de to andre i smittekarantene. Smittevernkontoret informeres.

Fredag 13. november blir alle ansatte som har vært i smittekarantene testet igjen, og de er alle negative. Smittevernkontoret informeres om at vi etter bare 11 dager har kontroll på utbruddet.

Den 13. november har vi altså kontroll på situasjonen. Bedriften klarte å holde arbeidet i gang under hele utbruddet. Etter knappe to uker var de fleste ute av isolasjon og karantene, og driften gikk for fullt igjen. Kun tre av totalt tjueen smittede fikk symptomer og ble syk, ingen ble innlagt på sykehus.

Uken etter, mandag 16. og tirsdag 17. november tester vi alle de 80 ansatte igjen. Ingen var positive. Smittevernkontoret ble informert om at testing rundt utbruddet er avsluttet.

Lørdag 21. november er de aller siste ansatte ute av isolasjon og karantene. Alle leilighetene der personer med påvist covid-19 bodde, ble desinfisert.

Mandag 23. november tester vi ansatte som er ankommet Norge og ferdige med innreisekarantene for sikkerhets skyld. Alle er negative. Alle var testet maks 72 timer før de kom til Norge, pluss at de ble testet på flyplassen.

Konklusjon

Hurtigtestene gjorde at vi kunne ordne isolasjon og karantene før de ansatte dro fra testingen. Vi fikk også startet smittesporing og kartlegging av nærkontakter på stedet. Det sparte oss og bedriften for masse tid, og vi fikk raskt veldig god kontroll på utbruddet. Vi unngikk også helt sikkert mye unødvendig smitte.

Etter mindre enn to uker hadde vi full kontroll på smitteutbruddet, samtidige som bedriften klarte å holde arbeidet i gang hele tiden. Det at bedriften tok smittevernet seriøst gjorde jobben som bedriftshelsetjeneste mye enklere. Det er ikke mulig å si hvem som brakte smitten inn i bedriften. Hurtigtesten som er tatt i bruk ved dette utbruddet, er antigen-hurtigtest fra Abbott. Den var sendt ut fra Helsedirektoratet til kommunene for bruk i forbindelse med utbrudd.