Legen leser

Hva leser Kirsti Malterud?

Hva leser du nå?

Bøker gir meg mye glede, og jeg leser ofte flere bøker samtidig. Nå er jeg på slutten av Patti Smiths Apens år – en reiseberetning om venner, steder og stemninger fra et annet USA enn det vi ser på TV. Denne lille boken er rikelig illustrert med forfatterens egne polaroidfotografier i svart-hvitt, og Brit Bildøens oversettelse til nynorsk treffer stemningen utrolig godt. Selv om min musikksmak hittil aldri har vært i nærheten av punk, ga boken meg lyst til å høre noe av musikken Patti Smith har skrevet og fremført. Jeg leser også Kirsten Thorups Indtil vanvid, indtil døden. Boken handler om en dansk kvinne som i 1942 drar til München for å besøke venner av sin avdøde mann som var flyger i Luftwaffe. Her møter hun seg selv i døren når hun opplever større og verre sammenhenger enn dem hun kjente fra før. I lesebunken min ligger også diverse sakprosa og faglitteratur, for tiden mest om informert samtykke.

Hvorfor leser du disse bøkene?

Jeg leser for å oppleve noe – noe nytt, eller noe som gir gjenkjennelse og fascinasjon, eller av og til ubehag og ettertanke. Ser jeg en fristende bokanmeldelse, legger jeg inn bestilling på bibliotekets venteliste, selv om det viser seg at det er 73 foran meg i køen. Dermed kan det ta tid før boken kommer, og av og til har jeg glemt hvorfor jeg bestilte den. De fleste av bøkene jeg leser, kommer fra biblioteket. Dette er bakgrunnen for akkurat de bøkene jeg holder på med nå.

Hvor leser du?

I lenestol, sofa eller seng. Ebok når jeg er på reise. Ofte godt å lese et kapittel før jeg sovner.

Hvilke bøker vil du helst lese?

Nesten hva som helst. For ikke så lenge siden havnet jeg tilfeldigvis i en stim av bøker fra andre verdenskrig – spennende med røde tråder på tvers av sjanger og perspektiv, og fint å friske opp historien.

Har du en anbefaling til Utpostens lesere?

Jeg foreslår at vi våkner av Beate Grimsrud er den jeg husker best fra siste halvårs lesning. Om å leve når døden nærmer seg, om betydningen av et sterkt sosialt nettverk, om hvilken betydning en tilfeldig replikk fra legen kan komme til å ha, om fantasier og realiteter i et poetisk og sterkt språk. Skrevet mens forfatteren var i siste fase av kreftsykdom.