Legen leser

Hva leser Magne Nylenna?

Hva leser du nå?

Færre aviser, flere bøker. Det har vært mitt resirkulerte nyttårsforsett i mange år. Med dagens nyhetsflom er det ikke lett å realisere. Jeg er nemlig avisoman. Både for aviser, tidsskrifter og bøker sverger jeg fortsatt til det analoge, og håper at papiret overlever meg. Som verden omkring, er også lesingen blitt fragmentarisk og mangfoldig. Det er bøker overalt; på nattbordet, ved godstolen i stua, og ikke minst i årets mest brukte rom; hjemmekontoret (aka «hulen»).

«Something old, something new, some-thing borrowed, something blue» gjelder ikke bare overtroiske bruder. Det er også dekkende for bøkene jeg leser akkurat nå: Alex Brinchmanns snart hundre år gamle kriminalromaner, Kaptein på egen skute av debutanten Kjetil Nordengen, Krigen mot bakteriene av Erik Martiniussen og Rage av Bob Woodward.

Hvorfor leser du disse bøkene?

Jeg har et livslangt forhold til krim, og er særlig opptatt av forholdet mellom medisin og kriminallitteratur. I sommer oppdaget jeg at jeg ikke hadde lest noen av bøkene til den norske legen som fortsatt har skrevet flest kriminalromaner, nemlig barnelegen Alex Brinchmann (1888–1978). Jeg har identifisert ti av hans mange bøker mellom 1927 og 1971 som krim, og har skaffet dem gjennom antikvariat.net; et favorittnettsted. Jeg er nettopp ferdig med den sjuende, Mann i gul frakk, der handlingen er lagt til 1937. Det er verken stor litteratur eller mye medisinsk innhold, men fascinerende skildringer av mellomkrigstiden i Oslo. Slike leseprosjekter liker jeg.

Alex Brinchmann skrev under pseudonymet Roy Roberts.

Kaptein på egen skute representerer både det nye og det lånte. En bokkveld på mitt lokale bibliotek (der jeg var eneste mann!) presenterte mange av årets romandebutanter, og jeg falt for denne. Ære være alle biblioteker, forresten. Denne boka er for øvrig lånt fra Deichmans nye hovedbibliotek i Oslo, en katedral for litteraturinteresserte og et reisemål i seg selv. I boka møter vi Andor Leine, en aleneboende samfunnsøkonom i tredveårene fra innlandet, som arbeider i Næringslivets Hovedorganisasjon. Han blir plutselig normcore-kjendis og stilikon på grunn av sin alminnelighet. Andor reflekterer over sitt eget liv og utvikler en slags identitetskrise. Hvordan hadde han blitt den han var? Nordengen skriver lett og morsomt, og det er mye å humre over. En mannlig forfatter med mannlig hovedperson er i seg selv verdt oppmerksomhet i disse tider. Ekstrapoeng for omfanget på knapt 300 sider. Bøker blir ikke bedre jo lengre de er.

Krigen mot bakteriene er en tidsaktuell og kritikerrost populærvitenskapelig bok som ble utgitt i vår. Den er allerede kommet i andre opplag med et forord om koronapandemien, og den leser jeg fordi jeg skal omtale den i tidsskriftet Michael, der jeg er en av redaktørene.

I skrivende stund er det amerikanske presidentvalget bare noen dager unna, og Bob Woodwards biografi om Donald Trump får representere det blå i ordtaksanalogien min (selv om jeg vet godt at den republikanske fargen i USA er rød). Det er publisert utallige bøker om Trump. Watergatejournalisten Woodward, som har et tosifret antall presidentbiografier på samvittigheten, har selv allerede skrevet to, hvorav den seneste altså ligger på nattbordet mitt. Bursdagsgave fra min søster, på engelsk. Amerikansk politikk forblir uforståelig for de fleste nordmenn, men ingen kan beskylde oss for manglende interesse.

Hvor leser du?

I våken tilstand leser jeg stort sett på et eller annet hvor jeg enn er, når jeg ikke gjør noe annet. Men det blir mye aviser og tidsskrifter, manuskripter og fag. Når det kommer til skjønnlitteratur, er jeg periodeleser. Ferier er høysesong, og jo lenger borte fra jobben i tid og rom, jo bedre anledning. Jeg gleder meg til pensjonistlivet. Den gang det gikk an å reise var en uke i varmen mer en leseuke enn en badeuke. Sommerhuset på Nesodden er også godt egnet. Og når høstmørket og kulda setter inn og peisveden knitrer, konkurrerer bøkene med TV-skjermen. Ofte blir det uavgjort. Jeg har lært først barna, senere barnebarna, at når du har lært å lese, trenger du aldri mer å kjede deg!

Har du en anbefaling til Utpostens lesere?

Vær lystleser! Ikke vær redd for å avslutte lesingen om ikke boka fenger. Det er ingen fullføringsplikt. Lev bredt og variert på alle områder, og les gjerne flere bøker parallelt. Husk at ikke alt nytt er godt, og at ikke alt gammelt er dårlig – heller ikke i bøkenes verden.

Tre av bøkene Magne Nylenna leser for tiden.