Hva leser Magnus Hjortdahl?

Hva leser du nå Magnus Hjortdahl, allmennlege og forsker ved Nasjonalt senter for distriktsmedisin (NSDM)?

Nå leser jeg The Northern Lights: The True Story of the Man Who Unlocked the Secrets of the Aurora Borealis av Lucy Jargo. Det er en fasinerende fortelling om hvordan vitenskapsmannen Kristian Birkeland jaktet på nordlyset med livet som innsats. Han kjemper mot naturen, livsfarlige eksperimenter, det vitenskapelige miljøet og sleipe investorer. Birkeland mister en kollega i stormen på fjellet og setter nesten fyr på Universitetet. Han må konstant slite for å få penger til eksperimenter, han utvikler en elektromagnetisk kanon og drar på ekspedisjoner til Egypt. Og på toppen av alt dette legger han grunnlaget for fremstilling av kalsiumnitrat (kunstgjødsel) og blir nominert til nobelprisen åtte ganger! Det setter livet som forsker i 2020 i perspektiv.

Hvorfor leser du denne boken?

Jeg fikk boken som gave fra min veileder Peder Halvorsen da jeg disputerte i Alta for et drøyt år siden. Mye av den banebrytende forskningen på nordlyset ble gjennomført på Haldetoppen vest for Alta, hvor Birkeland bygget nordlysobservatoriet i 1899. Selv om jeg bodde seks år i Alta, kom jeg meg aldri opp på Haldetoppen. Men jeg skal gjøre det, en gang.

Hvor leser du?

Jeg leser mest når jeg sitter på flyet eller slapper av i ferien. I det siste har jeg prøvd å få til en halvtime hver kveld hvor Truls, sønnen min, og jeg ligger og leser hver vår bok. Motivasjonen var å få ham til å lese mer. Det fine er at jeg også får lest mer i hverdagen, og så er det skikkelig hyggelig også. Anbefales.

Hvilke bøker vil du helst lese?

Når jeg leser er det ofte for å koble av. Jeg vil gjerne underholdes, men det er også fint å lære noe nytt. Det blir ofte krim eller dokumentarer.

Har du en anbefaling til Utpostens lesere?

Hvis du vil lese en spennende, men brutal skildring av utviklingen til narkotikakartellet i Mexico, vil jeg anbefale kartell-serien til Don Winslow: The Power of the Dog, The Cartel og The Border. Det er litt som å lese TV serien Narcos: Mexico. Winslow har også skrevet en underholdende bok om en gjennomkorrupt politiavdeling i New York, The Force. Perfekt til å lese på stranden.