Hva leser Kjell-Arne Helgebostad?

Hva leser du nå Kjell-Arne Helgebostad, fastlege og kommuneoverlege på Røst?

– Flere ting på en gang: På nattbordet ligger Havlandet av Per Anders Todal. Pondus har jeg lest fast siden jeg kjøpte en signert utgave av det aller første bladet i år 2000. På lesebrettet holder jeg på med The River of Consciousness av nevrologen Oliver Sacks.

Hvorfor valgte du denne boka?

– Oliver Sacks skrev gnistrende godt og må ha vært en meget klok og kompleks person. Jeg har tidligere kost meg med andre bøker av ham som The Man Who Mistook his Wife for a Hat og Musicophilia. I selvbiografien On the Move beskrev han sine erfaringer med blant annet biologisk basalforskning, klinisk nevrologi, motorsykler, kroppsbygging, hallusinogener og homofil kjærlighet. I likhet med Per Fugelli skrev Sacks offentlig om egen sykdom, og han fortsatte å skrive helt fram til sin død i 2015. The River of Consciousness er en samling av noen av hans siste essays, han var en fantastisk kunnskapsformidler og en mester i å observere og beskrive både fascinerende sykdomsdetaljer og hvem pasientene hans var som mennesker.

Hvor leser du?

– Jeg har alltid med minst én bok på reise, hvis været ikke er for urolig liker jeg å lese på ferga til Røst. Hjemme er det fint å lese når det er dårlig vær ute.

Hvilke bøker vil du helst lese?

– Jeg liker bøker jeg kan lære av. Stort sett foretrekker jeg morsomme bøker, men kan også like å lese om alvorlige tema, som for eksempel forholdet vårt til døden i Being Mortal av Atul Gawande, en annen legeskribentfavoritt. Røst har forbindelser med Italia som strekker seg helt tilbake til 1432 da adelsmannen Pietro Querini fra Venezia strandet her. Jeg var med på å etablere lit-teraturpark Querini i 2017 og etter dette har flere italienske forfattere sendt bøkene sine til Røst! En god del italienske bøker utgis også på norsk. Jeg lo godt av Ny finsk grammatikk av Diego Marani, og det er moro at bøkene til Elena Ferrante har blitt så godt oversatt og populære i Norge. Helt siden oppveksten har min onkel, som leser masse, fôret meg med bokjulegaver og gode lese-tips, nå sist Tante Ulrikkes vei av Zeshan Shakar.

Har du en bokanbefaling til Utpostens lesere?

– Klassikeren Doktor på Værøy av Røst av Per Fugelli har lenge vært vanskelig å få tak i, men nå har forlaget Orkana i Stamsund besluttet å komme med et tredje opplag. Boka er breddfull av frodige folkeskildringer fra 70-tallets Røst, og den gløder av unge doktor Fugellis begeistring for det allmennmedisinske arbeidet og faget.

– Jeg har alltid med minst én bok på reise, hvis været ikke er for urolig liker jeg å lese på ferga til Røst. Hjemme er det fint å lese når det er dårlig vær ute.