Legen leser

Hva leser Mona Søndenå?

Hva leser du nå Mona Søndenå, fastlege og kommuneoverlege i Sør-Varanger kommune?

– Jeg har nettopp lest Grensen av Erika Fatland. I boken beskriver hun en eventyrlig reise langs grensen til verdens største land: Russland. Hun starter reisen i Nord-Korea i Det fjerne østen, fortsetter langs Kaukasus, over Det kaspiske hav og Svartehavet. Vi blir med henne til Ukraina, der president Putin ekspanderer, og opp gjennom Øst-Europa, til vår egen grense mot Russland – faktisk i den kommunen jeg selv bor. Endelig tar hun båt gjennom Nordøstpassasjen – en båtreise som har blitt mulig etter klimaendringene. Med kunnskap om landene og deres språk, historie og kultur, samt gjennom menneskemøter viser Erika Fatland hvordan disse svært ulike landene alle påvirkes av sin mektige nabo.

Hvorfor valgte du denne boka?

Siden jeg bor i en kommune som har grense til Russland, tiltrekkes jeg av litteratur hvor naboskapet til dette mektige landet er tema. Jeg er selv glad i å reise, og jeg liker godt å lese reiseskildringer der vanlige folk og deres kultur blir beskrevet. Denne boken er et mesterstykke i den forbindelse.Forfatteren er sosialantropolog, er russisktalende og har åpenbart stor interesse for de landene hun beveger seg i. I tillegg har hun et nærmest magisk språk som ikke bare skildrer mennesker og deres liv, men hun filosoferer over grenser som fenomen – hva en grense er, både som et skifte mellom to land, men også som mye mer. Fantastisk å lese.

Mona leste store deler av «Grensen» da hun var på ferie i Peru.

Illustrasjonsbilde sort hvitt: Colourbox

Hvor leser du?

Jeg har dessverre altfor liten tid til å lese. Dagene på jobb er mange og lange, så når jeg stuper i seng om kvelden er det lite rom for å lese, men jeg reiser mye; både i jobbsammenheng og privat. Det vil si at jeg tilbringer mye tid på fly: Når dokumentbunken er ferdiglest, leser jeg aviser, og ikke minst bøker. Jeg har nettopp vært på en fantastisk reise selv – til Peru. Erika Fatland var fast reisefølge mellom Europa og Lima i Peru, samt over Andesfjellene internt i Peru. Jeg tror kanskje dette bidro til en enda sterkere opplevelse av boken.

Hvilke bøker vil du helst lese?

Jeg leser helst romaner og skildringer av mennesker og relasjoner mellom mennesker, gjerne sosialantropologiske beskrivelser eller fortellinger. Jeg kan også godt lese biografier, men dem blir det ikke så mange av. Det er så mange gode bøker og forfattere, så det er nesten vanskelig å velge bare noen. Men jeg er svært glad i forfattere som Per Petterson, Roy Jacobsen, Helga Flatland, Åsne Seierstad og Kjartan Fløgstad, og jeg leser også gjerne Siri Hustvedt – den norsk-amerikanske forfatteren som har meget stor innsikt i nevrovitenskap.

Har du en anbefaling til Utpostens lesere?

Jeg kan anbefale bøker av alle forfatterne jeg har nevnt her og mange flere. Jeg ser imidlertid at Per Petterson nylig har gitt ut en ny roman Menn i min situasjon. Den gleder jeg meg til å lese. Ellers anbefaler jeg Erika Fatlands siste bok Grensen – for meg var dette en stor opplevelse å lese. En annen bok jeg leser om igjen fra tid til annen er Din stund på jorden av Wilhelm Moberg. Den anbefales på det sterkeste.