Samhandling på glattisen

llustrasjonsfoto: Colourbox

Det hender at jobben som lege i distrikt kan kreve både improvisasjon og uortodokst samarbeid. En vinterkveld jeg hadde legevakt, ringte AMK. En person var funnet død i sitt hjem, og jeg måtte ut for å konstatere dødsfallet. Prosedyren i slike tilfeller er at legevaktlegen rykker ut sammen med politiet, siden man aldri kan vite om det kan være snakk om et unaturlig dødsfall. Politi ble varslet og jeg kom i kontakt med en politibetjent. Vi ble enige om å møtes i nærheten av den aktuelle boligen.

Som nevnt var det vinter, og da vi møttes, fant vi ut at veien til boligen var svært glatt. Vi parkerte derfor bilene på hovedveien, og politibetjenten og jeg gikk med stavrende skritt fram til inngangsdøra. Avdøde ble funnet, det var ikke tegn til noe kriminelt, og begravelsesbyrået ble oppringt for å overta. Mens vi ventet på at bårebilen skulle komme, snakket vi om at det altså var veldig glatt utenfor, og vi fryktet at bilen kunne gli av veien. Jeg nevnte at det jo sto en traktor med full kjetting-utrustning utenfor, kanskje vi kunne kjøre noen runder på veien med den for å rive opp isen?

«Men jeg kan da ikke kjøre traktor!» innvendte politibetjenten.

«Nei, men det kan jeg», svarte jeg – måneskinnsbonde som jeg tross alt er på fritiden.

Som sagt, så gjort – jeg fikk rett i min antakelse om at nøklene til traktoren sto i tenningslåsen, som de som regel gjør på bygda. Jeg startet opp motoren, kjørte en tre–fire runder langs gårdsveien, og hoppet ut av kjøretøyet da bårebilen sto på gårdsplassen. Gravferdsagenten gjorde store øyne da han så meg, han hadde ikke opplevd at legevaktslegen tok seg av slike oppgaver ved uventede dødsfall tidligere.

Moralen i historien er vel at dette var det beste jeg kunne gjøre for avdøde – det var ikke lenger noen helsehjelp å gi, men jeg kunne i hvert fall bidra til at den siste reisen ble litt tryggere. Politi og helsevesen hadde løst oppdraget på beste måte i fellesskap. Det eneste jeg er litt usikker på er hvilken lovhjemmel jeg eventuelt benyttet meg av for å rekvirere kjøretøyet, men jeg følte meg ganske trygg på at jeg ikke gjorde noe ulovlig. Jeg hadde jo tross alt en politibetjent for hånden.