Hva leser Laila Didriksen?

Før jeg fikk barn leste jeg bøker. Masse bøker. Jeg hadde alltid en bok som lå på stuebordet, nattbordet, kjøkkenbenken. Jeg var alltid midt inne i en historie.

Men noe skjedde. Fire egenrådige, plasskrevende unger kom på løpende bånd, og krimboka på nattbordet ble byttet ut med tåteflaske, gulpeklut og fire vekkerklokker for å klare å våkne på morgenen.

Så nå er lesingen redusert til lesing på sengekanten om kvelden. Altså ungenes sengekant, tidlig på kvelden.

Og akkurat nå så leser vi en miks av Roald Dahls Danny og den store fasanjakten og Den utrolige historien om den kjempestore pæra av Jakob Martin Strid.

For å ta den første først. Roald Dahl er en favoritt hos sjuåringen. Vi har pløyd gjennom mange av hans verk, og nå er vi altså midt inne i en spennende fasanjakt. Danny vokser opp hos pappaen sin. Mammaen er død. Danny og pappa bor i en liten husvogn, og de driver en kombinert bensinstasjon og bilverksted. En natt våkner Danny og ser at pappa er borte. Han finner ut at pappa driver med krypjakt på fasanene til den rike godseieren Mr. Hazell. Danny får etterhvert bli med pappa på jakt, og det er der vi er nå. Så jeg må bare beklage, jeg vet altså ikke hvordan dette ender, men vi er like spent, både Yme og jeg.

Den utrolige historien om den kjempestore pæra derimot kan jeg slutten på utenat. Den har vi lest minst 20 ganger. Og antagelig sett filmen like mange ganger. Fireåringen er like oppslukt hver gang. Den handler om Mitcho og Sebastian, en elefant og en katt, som bor i Solby. Borgermester Jeronimus Victor Nikodemus Abraham Bjergstrøm har forsvunnet, og byen er i hendene på den illsinte viseborgemesteren. En dag kommer en flaskepost til Mitcho og Sebastian og inni den er et frø som vokser til en kjempestor pære.

Sebastian og Mitcho reiser ut med den kjempestore pæra som båt og møter både pirater og det kullsorte hav med spøkelser. Og de redder selvfølgelig den forsvunnede borgermesteren og alt ender godt.

Foto: Gyldendal / Nordisk Film

Hvorfor valgte du denne boken?

Ja, strengt tatt så var det vel ungene som valgte, ikke jeg. Og når vi er ferdig med fasanjakten, står en kjempestor fersken for tur, så vi fortsetter på en måte med frukt da. Dog tenker jeg at fersken av Roald Dahl blir litt annerledes enn pæra av Strid.

Hvor leser du?

Jeg liker å lese på sengekanten. Det er en fin avslutning på dagen for meg og ungene´ og det danner en arena for mange fine samtaler. Jeg liker selv å lese før jeg sovner. Det er bare at jeg sovner så alt for fort.

Hvilke bøker vil du helst lese?

Når det kommer til å lese selv, så liker jeg krim. Camilla Läckberg er en stor favoritt og neste år skal vi besøke Fjällbacka. Jeg liker også Jussi Adler-Olsen. I tillegg liker jeg historiske romaner der man samtidig som man lar seg underholde kan lære litt om historien.

Har du en bokanbefaling til Utpostens lesere?

Triologien om Alexander den store, skrevet av Valerio Massimo Manfredi.

Man følger Alexander den store fra fødsel til død. Det er en faktabasert romantrilogi, og den er både godt og spennende skrevet. Jeg hadde store vansker med å legge fra meg bøkene når jeg først hadde begynt å lese.

Alexander den store var en fascinerende mann. Og erobringene han gjorde var uten sidestykke i verdenshistorien.