En typisk hverdag er at den ikke er typisk

Haugesund. Illustrasjonsfoto: Colourbox

Jeg begynte som bedriftslege i 2012 i en større fellesordning. For å være helt ærlig visste jeg knapt nok hva en bedriftshelsetjeneste var. På den tiden var jeg alenemor for to små barn, og jobbet så mange timer i uka at jeg ikke tør skrive det her. Nå når jeg etter hvert har blitt ganske godt kjent med arbeidsmiljøloven, tenker jeg at det er galskap det vi leger til tider finner oss i. Uansett, jeg så på det som en redningsbøye for å kunne arbeide vanlig dagtid. Hva faget innebar stilte jeg meg åpen til, og tenkte akkurat som Pippi Langstrømpe; Dette har jeg aldri gjort før, så det går nok bra.

Nå, over seks år senere, tenker jeg at det er bra vi presses ut i det ukjente av og til. Arbeidsmedisin er en fantastisk spesialitet å jobbe med. En typisk hverdag for meg er at den ikke er typisk. Jeg jobber på ulike kontor, og er også mye ute hos våre bedriftskunder. Det er jo det aller kjekkeste, å kunne møte folk der de arbeider. Bilen er en fin plass å ha telefonmøter, har jeg funnet ut når jeg kjører rundt omkring i vårt flotte distrikt på vei til jobb.

Som bedriftslege har man ulike hatter og tilsvarende mange hensyn å ta. Det å kunne arbeide konstruktivt, men samtidig ivareta taushetsplikten, er noe som alltid ligger i bakhodet. Det er mange rutineoppgaver som helsekontroller og sertifiseringer til ulike yrker, men aldri før har jeg møtt på så mange ulike utfordringer og problemstillinger som nå. Ofte er disse av ikke-medisinsk karakter, og jeg har måttet lære meg å bruke hodet på en annen måte enn tidligere. Dette er jo det aller kjekkeste med hele jobben; prøve å finne løsninger sammen med bedrift og ansatt, noe som fungerer for alle parter.

Arbeidet innebærer også en god del sykefraværsarbeid (både forebygging og oppfølging), AKAN-arbeid (avhengighetstilstander som går ut over arbeidsevne) og arbeidsmedisinsk poliklinikk hvor kartlegging og utredning av mulig arbeidsrelatert sykdom inngår. Det å kunne jobbe for å holde mennesker i arbeidslivet, noe vi vet er gunstig for både fysisk og mental helse, oppleves svært meningsfylt. Innimellom får jeg til og med sy noen sting og fjerne fremmedlegemer fra øyne etc., noe jeg kjenner er bra for å huske på at jeg er «doktor i bunn».

Arbeidsmiljøloven er grunnmuren i arbeidet som bedriftslege. Vi er heldige i Norge som har en så sterk lovgivning i bunn, som ikke bare har til hensikt å hindre sykdom, men også å gjøre folk friskere og bidra til å kunne holde mennesker i arbeid. Jeg føler meg også ekstremt heldig som får lov å jobbe primært med å forhindre at folk blir syke. Jeg ønsker og håper at flere unge leger kan tenke seg å gå i arbeidsmedisinsk retning. Det er et spennende og givende fag med mange muligheter. Jeg håper også at forebyggende helsearbeid i fremtiden vil få større satsing fra politisk side.