Par i allmennmedisin og livet

For over femten år siden tok vi begge to en avgjørelse om å forlate trygge jobber på sykehuset. Ankomsten av en stadig større barneflokk og en ny hverdag gjorde at vi landet på at allmennpraksis kunne være mer familievennlig enn to jobber i vaktbelastende fag ved et stort universitetssykehus.

Vi angrer ikke på det valget vi tok! Til tross for mange og dystre fortellinger om og av fastleger den siste tiden, som vi absolutt kan kjenne oss igjen i, trives vi som fastleger, og syns vi har en fantastisk jobb! Å være fastlege er mer enn en vanlig jobb. Det er på mange måter en livsstil, og rommer så mange aspekter av livet, både i forhold til oss selv, men ikke minst i forhold til de menneskene vi møter på kontoret vårt. I tillegg til det rent medisinske, er det livshistorier vi møter. I kraft av vår stilling får vi muligheten til å følge, støtte og hjelpe mennesker gjennom både tunge, syke og utfordrende faser i livet.

For Nils, som har drevet som fastlege lengst, er det å være lege for familier gjennom flere generasjoner, noe av det som gjør inntrykk og gir mening. Det er spesielt når en kvinne som Nils har fulgt siden hun var en liten jente, kommer til første svangerskapskontroll dagen etter at bestefar eller kanskje til og med oldefar i familien, har vært til blodtrykkskontroll og pratet litt om vind og vær. Slike situasjoner og sammenhenger kan være rørende, og skaper spesielle øyeblikk i en travel jobbhverdag. Det gir ballast å ha et slikt kjennskap til slekten, og en relasjon til så mange ledd, og det danner et godt grunnlag for å kunne gjøre en god jobb som lege. Fastlegen får faktisk en unik innsikt i familiens ressurser og forutsetninger, noe som er veldig viktig for å forstå både symptomer og problembilder de kommer med. Og tenk for en tillitserklæring det er, når flere generasjoner har tillit til deg som lege, med det ansvaret de gir deg både medisinsk og ved å stole på deg!

Som «kvinnelege» med kontor midt i en studentby som Trondheim, har Kari mange kvinner og jenter i praksisen sin, og også mange unge pasienter og studenter. Kvinner, barn og ungdommer står Karis hjerte nær, og det er pasientgrupper som vi fastleger må vie både tid og ressurser til, i en tid da det er flere andre faggrupper som banker på og vil ha «eierskap» til både kvinnehelsen og psykisk helse hos unge. Det å kunne være en viktig rådgiver og støtte til ungdommer som sliter i livene sine, med ting som kanskje egentlig ikke trenger verken psykologhjelp eller videre utredning, er viktig og meningsfullt. Det er ganske ofte at det verken er en resept eller blodprøve som trengs, men heller en trygg og interessert fagperson, som kan trøste, oppmuntre og være med å sette tanker og problemer i perspektiv, og finne ut hva som skal til for å få en bedre helse og hverdag. Det kjennes veldig fint å være fastlege når man møter pasienter som kommer tilbake på kontoret, med et smil om munnen, og en opplevelse av de takler både hverdagen og utfordringene sine på en bedre måte, etter den forrige samtalen.

De fleste av oss er nok enige i at det å være fastlege er intenst og krevende. Vi sitter og tar imot nye pasienter, historier og faglige problemstillinger mange ganger hver dag, og det er ikke mange hvileskjærene eller kaffepausene i en fastlegehverdag! Det er også spesielt for oss som et par å jobbe sammen, ved samme legekontor. Vi opplever at det er flere fordeler enn ulemper, og det er godt å ha noen å dele både bekymringer og faglige spørsmål med. Det kan være noen som lurer på hvordan vi orker å jobbe så tett sammen. For oss har det vært viktig å engasjere oss med noe som betyr mye for oss utenfor jobben også, og vi tror at det kan være med å gi oss mer overskudd til selve fastlegejobben. Kari har de siste årene fartet landet rundt for å snakke om barn og unges utfordringer med kroppspress, prestasjonsjag og livsmestring. Hun har også viet mye tid på å forfatte boken Kroppsklemma, som kom ut i fjor.

For Nils er det idrettsmedisin som ligger hjertet nærmest, og denne lidenskapen får virkelig utløp i disse førjulstider, som lege for det norske håndballandslaget for kvinner, som når dette skrives er i Frankrike og spiller for nytt EM-gull! Det er klart at å ha slike hobbyer og aktiviteter utenom jobb tar mye tid, og også fravær fra jobb. Men vi er heldige som jobber på et kontor som har stor høyde under taket, og der vi alle er enige om at det å være engasjert også gir et større overskudd og brennende hjerte for den aller viktigste jobben; å være en god fastlege!