Hva leser Kristine Asmervik?

Hva leser du nå Kristine Asmervik, assisterende fylkeslege i Trøndelag, allmennlege og samfunnsmedisiner?

– Akkurat nå leser jeg Alt lyset vi ikke ser av Anthony Doerr. Det er en gripende historie om en blind, fransk pike og hennes far og en foreldreløs gutt fra Tyskland. Fortellingen er knyttet til tiden før andre verdenskrig bryter ut og fremover, men starter med bombingen av St. Malo i 1944. Boka har svært korte kapitler som gir tilbakeblikk og vi følger begge hovedpersonenes liv parallelt, samtidig som det flettes inn kapitler med frempek mot hva som kommer til å skje. Begge kjemper for å overleve, og vi får tidlig vite at deres veier kommer til å krysse. Det er en nesten poetisk oppbygning av historien, og jeg lar meg rive med og leser til langt på natt når jeg først får roen til å lese.

Hvorfor valgte du denne boka?

– Denne boka fikk jeg til jul for noen år siden av en god venninne og kollega som også liker å lese. Samtidig har vi også valgt denne boka i lesesirkelen jeg deltar i, og den ble sterkt anbefalt der. Jeg rakk ikke å lese boka før nå, men den har vært på listen min over bøker jeg gleder meg til å lese.

Hvor leser du?

– Jeg leser når jeg får en stille stund, eller for å få en stille stund. Hverdagen er nokså hektisk og jeg skulle gjerne sagt at jeg leser hver kveld på sengen, hvilket nok mer er ønske enn fakta. Derimot tar jeg alltid med meg en bok på hytta, på ferieturer og reiser dersom de varer noen dager. Aller best er det å vite at du har en god bok i vente og klare å smette inn litt tankeflukt i ei bok på morgenkvisten med en varm kaffekopp i handa.

Hvilke bøker vil du helst lese?

– Jeg liker mange typer bøker. Forrige bok jeg leste var klassikeren Det vokser et tre i Brooklyn av Betty Smith, skrevet i 1943. Boka er kåret til en av forrige århundres vakreste oppvekstromaner og var virkelig en konfektbit av en fortelling som treffer oss med sine skildringer av kampen for grunnleggende verdier som kjærlighet, en plass i samfunnet, tak over hodet og mat. Jeg liker også god krim som Utmarker av Arne Dahl; det gikk kaldt nedover ryggen da jeg leste den siste siden. Eller fascinerende, interessante bøker som får meg til å tenke, reflektere og bruke det jeg leser i hverdagen. Da tenker jeg på boka Tenke, fort og langsomt av Daniel Kahneman. Det er en bok som jeg stadig vender tilbake til og må teste ut det han skriver om.

Har du en bokanbefaling til Utpostens lesere?

– Det er ikke lett, men om jeg får velge to, vil jeg nevne Kaptein Corellis Mandolin av Louis De Bernieres. En bok jeg leste for svært lenge siden, men som fortsatt sitter. Det er en vakker kjærlighetsroman med humoristisk snert midt i tragiske menneskeskjebner og groteske krigshandlinger. Boka er filmatisert, men bør leses før filmen sees. Den andre boka jeg vil anbefale er en annerledes krim som tar opp det vi helst ikke vil oppleve eller tenke på, men som dessverre foregår i vår tid – skoleskyting. Boka Størst av alt av Malin Persson Giolito er sterkt skrevet med et svært godt språk. Hun får virkelig satt følelsene i spill hos leseren, både de du vil ha og de du ikke vil ha.