Hva leser Anne Grethe Olsen?

Hva leser du nå Anne Grethe Olsen, allmennlege og samfunnsmedisiner, og Kvalitets- og utviklingssjef i Finnmarkssykehuset?

– Jeg er akkurat ferdig med boka «Mare» av Kristin Sørsdal. Den handler om båtflyktningers første møte med Europa. Mottagelsen de får etter den farefulle og dramatiske reisen er alt annet enn god. En tankevekkende bok hvor vi får ta del i flere menneskeskjebner og i dramaet som fortsatt utspiller seg langs Sør-Europas yttergrense. «Mare» handler også om havet, som tittelen tilsier, og om å svømme langt og nesten ut dit hvor en båt med over 300 mennesker gikk ned. Om å undre seg over hvordan det skjedde og å sørge over livene som gikk tapt.

Hvorfor valgte du denne boka?

– Jeg er med i en lesering, og en av de andre som er med foreslo «Mare», og den passet jo godt akkurat nå. Båtflyktningene betaler dyrt for en livsfarlig reise, i håp om å få et bedre liv. Det er mange triste skjebner i dette, og noens ønsker om profitt opprettholder denne farlige og uverdige transporten av mennesker, hvor det befinner seg både kvinner og barn.

Hvor leser du?

– Jeg leser stort sett når jeg er på reise og på hytta. Har lest mange gode bøker på flyplasser og ombord i fly. Det er fin avkobling og korter ned reisen. Akkurat denne boka var ikke avslappende lesing, men jeg leste den fort, og den satt. Og den skapte selvsagt diskusjon i leseringen.

Hvilke bøker vil du helst lese?

– Jeg liker best bøker med gode fortellinger, som er så fengende eller gripende at jeg ikke vil legge boka fra meg. Åsne Seierstad, Orhan Pamuk, José Saramago, Helga Flatland og Roy Jacobsen leser jeg gjerne. De drar meg inn i bøkene sine og der blir jeg til siste side. Når en bok er god, så leser jeg den fort, og kan bli litt overrasket når fortellingen plutselig er over.

Har du en bokanbefaling til Utpostens lesere?

– Alle de forfatterne jeg har nevnt har skrevet mange gode bøker, men hvis jeg skal nevne en bok som jeg husker godt og likte å lese, og som jeg ønsket kunne vare mye lengre, så var det Girl with a pearl earring av Tracy Chevalier. En annerledes kjærlighetsroman basert på et av maleren Johannes Vermeers mesterverk. Det er mange år siden jeg leste den, men jeg husker fremdeles den spesielle stemningen i boka.